Czystość ekspresu a smak kawy

by

Nie od dziś wiadomo, że miłośnikom kawy wiele potrzeba do idealnego napoju zaparzanego na bazie palonych ziaren kawowych. Oczywiście ostateczny wpływ na smak ma wiele czynników, takich jak rodzaj kawy, stopień palenia ale także odpowiednia temperatura wody oraz czystość ekspresu. Trudno wyobrazić sobie idealny smak, gdy w ekspresie zalegają resztki wcześniej zaparzanej kawy a przewody wodne są wręcz nasiąknięte poprzednimi zaparzaniami. Dlatego właśnie korzystając z nowego urządzenia zawsze czujemy wyjątkowy aromat i smak. Po pewnym okresie kawa staje się bardziej wodnista, czuć wręcz ziemisty posmak. To wszystko może oczywiście wynikać z wielu czynników ale kluczowe jest odpowiednie czyszczenie i konserwacja. Jesteśmy zdania, że przynajmniej raz do roku powinniśmy naszą maszynę poddawać gruntownemu czyszczeniu. Chodzi tutaj nie tylko o sam zaparzacz ale również przewody wodne, nie tylko ciśnieniowe. Poniżej prezentujemy Wam jak wygląda sitko zaparzacza z ekspresu Saeco.

Podobnie wygląda sprawa wspomnianych wcześniej przewodów wodnych. Po latach użytkowania mogą one nadal spełniać wszelkie wymogi szczelności ale przepływająca przez nie woda może zmieniać smak naszej ulubionej kawy. To dlatego właśnie nasz ulubiony napój smakuje inaczej niż wcześniej. Miłośnicy kawy doskonale o tym wiedzą, dlatego tak często słyszymy od Was, że kawa po wymianie smakuje tak, jak na początku.

Na potwierdzenie tezy jak ważne jest regularne czyszczenie prezentujemy jeszcze zanieczyszczoną uszczelkę młynka żarnowego po zaledwie 2 latach użytkowania. Obok uszczelka po odpowiednim czyszczeniu.

I jeszcze porównanie tłoka zaparzającego przed i po czyszczeniu. Chyba od razu widać gdzie przed a gdzie po zabiegu?!

I jeszcze wymiana nasiąkniętych „starym smakiem” przewodów wodnych poprzez które przepływa nasz ulubiony poranny i nie tylko napój.

 

Mała uszczelka, wielka zmiana

Kolejna naprawa i kolejny baaardzo widoczny efekt działania ekspresu do kawy. Tym razem ekspres do kawy marki Krups. Po wymianie oringów uszczelniających tło oraz uszczelki dolnej tłoka efekt jest porażający. To co obecnie…

Philips – zaparzacz ekspresu do kawy

Nie od dziś wiadomo, że każdy ekspres do kawy pracuje w trudnych warunkach. Drobinki zmielonej kawy, woda, wilgoć – to wszystko w połączeniu z wysoką temperaturą zaparzania może powodować problemy. Tym razem przedstawiamy Wam stan zaledwie dwuletniego ekspresu…

Tacka ociekowa – DeLonghi

Tacka ociekowa w każdym ekspresie pełni bardzo ważną funkcję. To właśnie tu trafia nadmiar wody z zaparzania kawy, to właśnie tutaj trafiają resztki zaparzanej kawy oraz tak zwane klocki, wytłoki zmielonej kawy…

Tacka ociekowa – czyszczenie

Każdy element ekspresu ma ogromne znaczenie, mowa tutaj nie tylko o elementach kluczowych systemu zaparzania. Liczy się przecież również estetyka i wygoda użytkowania. Zalegający osad, olej kawowy, drobinki zmielonej kawy mogą być problematyczne. Czasem ten zalegaj…