Czyszczenie zaparzacza – Siemens

by

Ekspresy do kawy to delikatne urządzenia. Tu nie ma mowy o zaniedbaniach. Pomimo instrukcji obsługi, wskazówek producenta często zaniedbujemy naszą własną maszynę do kawy. W efekcie drobinki zmielonej kawy, olej kawowy są niemal wszędzie. Tym razem przypadek ekspresu Siemens, który odmawiał uruchomienia systemu. Wszystko przez złogi zalegającej kawy, tacka ociekowa nie mogła dojść do końca, przez co czujnik notował błędy. Pierwsze skojarzenia? Awaria czujnika! Tak nam tłumaczył to klient. Tymczasem owa tacka nie mogła dojść do odpowiedniego położenia, czujnik „nie widział tacki” w efekcie mamy problem. Ekspres się nie uruchamia i na wyświetlaczu mamy informację o braku tacki ociekowej. To nie awaria, to brak naszej solidności w czyszczeniu ekspresu. Tym razem naszym pacjentem jest ekspres marki Siemens. Urządzenie mocno eksploatowane o czym świadczą mocno porysowane elementy bloku zaparzającego. W takich warunkach trudno pracować. Poniżej prezentujemy Wam galerię zdjęć zrobionych podczas czyszczenia bloku zaparzającego ekspresu Siemens. To tylko ułamek tego co wewnątrz zobaczyliśmy. Jako profesjonaliści w branży oferujemy Was serwis ekspresów Siemens.

Krok 1.
Ogólna ocena sytuacji i rozkręcanie elementów obudowy. 
Krok 2.
Zaparzacz rozebrany na czynniki pierwsze.  Wcześniej wymienione zostały przez nas oringi uszczelniające - tłok oraz dystrybucja wody. 
Krok 3.
Dokładne czyszczenie wszystkich zakamarków zaparzacza do kawy. Najpierw solidne płukanie, czyszczenie specjalnymi szczoteczkami a na koniec dmuchanie za pomocą sprężonego powietrza. 
Krok 4.
Wymiana uszczelnień, polerowanie, smarowanie tłoka zaparzającego. Reaniumacja zaparzacza w toku. 
Krok 5.
Smar spożywczy i dokładne smarowanie wszystkich uszczelnień!