Renowacja ekspresu DeLonghi odc. 3

by

Tym razem nasza renowacja sięga tego co powyżej zaparzacza. Tam właśnie znajduje się tłok poprzez, który kawa trafia do naszej filiżanki. W przypadku konstrukcji DeLonghi to miejsce, którym niestety zbiera się mnóstwo osadu kawowego oraz drobinki kawy. Po wielu latach użytkowania niestety gromadzi się tego naprawdę sporo. Czyszczenie wnętrza to naprawdę spore wyzwanie. Po dobie namaczania jednak czyszczenie jest możliwe i daje efekty. Zacznijmy jednak od tego co zastaliśmy po rozebraniu niemal połowy ekspresu kawowego. Rozebranie i dojście do tego elementu naprawdę zajęło nam sporo czasu. Jest mała górka śrubek, podkładek i innych elementów kluczowych do działania ekspresu kawowego. Wierzymy jednak iż czystość ma ogromne znaczenie w przypadku smaku świeżo parzonej kawy w ekspresie kawowym.

 

Widok po rozebraniu newralgicznej części 
Przez to wszystko przepływa nasza ukochana kawa z ekspresu
Doba odmaczania i kilkanaście minut czyszczenia
Efekty widoczne gołym okiem, szansa na doskonały smak kawy dużo większa. 

Tacka ociekowa – DeLonghi

Tacka ociekowa w każdym ekspresie pełni bardzo ważną funkcję. To właśnie tu trafia nadmiar wody z zaparzania kawy, to właśnie tutaj trafiają resztki zaparzanej kawy oraz tak zwane klocki, wytłoki zmielonej kawy…

Serwis ekspresów DeLonghi – Żory

Ekspresy do kawy to wbrew pozorom skomplikowane urządzenia. Połączenie wody oraz kawy i elektroniki może w sytuacjach awaryjnych powodować wiele problemów. Zwłaszcza gdy wziąć pod uwagę brak okresowych przeglądów i specjalistycznej konserwacji. Ekspresy…

Renowacja ekspresu DeLonghi odc. 3

Tym razem nasza renowacja sięga tego co powyżej zaparzacza. Tam właśnie znajduje się tłok poprzez, który kawa trafia do naszej filiżanki. W przypadku konstrukcji DeLonghi to miejsce, którym niestety zbiera się mn…

Tacka ociekowa – czyszczenie

Każdy element ekspresu ma ogromne znaczenie, mowa tutaj nie tylko o elementach kluczowych systemu zaparzania. Liczy się przecież również estetyka i wygoda użytkowania. Zalegający osad, olej kawowy, drobinki zmielonej kawy mogą być problematyczne. Czasem ten zalegaj…