Renowacja ekspresu DeLonghi odc. 2

by

Tym razem zabieramy się za czyszczenie komory zaparzacza, tacek ociekowych i całej reszty. Sporo tu zalegającego kamienia i osadów kawowych. Specjalne środki, pędzelek i jedziemy z tematem. Oczywiście nie obejdzie się również bez ciepłej wody. Miejsce po miejscu, zakamarek po zakamarku – wszystko dokładnie po kilka razy czyścimy i zaglądamy dosłownie wszędzie. To bardzo żmudna i drobiazgowa praca. Tu liczy się solidność, fachowość i duuuużo cierpliwości. Po 12 latach użytkowania ekspres kawowy może wyglądać dramatycznie.

Pytamy zatem raz jeszcze jak smakuje kawa wyprodukowana przez taki ekspres do kawy? Trudno mówić o dobrej jakości i pełnym aromacie świeżo mielonej Arabiki, również pianka pozostawia wiele do życzenia. To normalne w takich warunkach pracy ekspresu. Wyobraźcie sobie, że nawet obudowa była klejąca od tłuszczów wytwarzanych podczas gotowania, smażenia w kuchni 😉