Ekspres robi mało kawy?

by

Ekspresy ciśnieniowe, zarówno te nowoczesne, jak i nieco starsze to wbrew pozorom skomplikowane urządzenia. Woda płynąca z pojemnika musi pokonać długą drogę, na której oczywiście jest wiele przeszkód i utrudnień. Wężyki silikonowe, zarówno te zbrojone, jak i nie spełniają tutaj kluczową rolę. Odpowiednie połączenia, opaski uszczelniające grają niebagatelną rolę. W przypadku nowych urządzeń nie ma mowy o wyciekach, co innego jeśli nasz ekspres ma już kilka a czasem nawet kilkanaście lat. W takich przypadkach trzeba się liczyć z pewnymi nieszczelnościami, które ograniczają dopływ gorącej wody do zaparzacza. W efekcie przy niewielkim espresso otrzymujemy zaledwie łyk pysznego napoju. Tu warto zwrócić uwagę również na stan uszczelek i oringów, które odpowiadają za większość procesów ciśnieniowych. To naprawdę wysokociśnieniowe urządzenia, dlatego każdy element musi być maksymalnie szczelny.

Zadbaj o stan połączeń wodnych/ciśnieniowych ekspresu!

W przeciwnym wypadku woda trafia nie do zaparzacza a do tacki ociekowej. My otrzymujemy dużo mniej kawy i coraz częściej jesteśmy proszeni o opróżnienie zbiorniczków w tacce. Jak w każdym przypadku, tak i tutaj większość zależy od naszych obserwacji i stałej kontroli maszyny. Jeśli z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień obserwujemy częstsze opróżnianie, to znak, że z naszym ekspresem kawowym coś jest nie tak. W takich sytuacjach trzeba szybko reagować.

Mniejsza ilość wydobywającej się kawy z ekspresu ciśnieniowego

Nasza własna obserwacja i okresowe przeglądy to połowa sukcesu jeśli chodzi o wieloletnie użytkowanie ekspresu do kawy. Tak naprawdę od wielu lat wiele zależy od Was samych!

Biorąc pod uwagę te wszystkie argumenty, warto zadbać o ekspres kawowy wcześniej! Odpowiednia konserwacja, czyszczenie, przeglądy wbrew pozorom ograniczają nasze wydatki. Naszym zdaniem takich okresowych przeglądów powinniśmy dokonywać raz ro roku. Oczywiście wszystko zależy od intensywności eksploatacji, jakości wody i wielu innych czynników.

Wieloletnie użytkowanie, brak odpowiedniej konserwacji może być źródłem wielu problemów z prawidłowym działaniem ekspresu kawowego. Warto o tym pamiętać podczas eksploatacji urządzenia.

W naszej codziennej pracy serwisowej spotykamy się z wieloma przypadkami braku wypływu odpowiedniej ilości kawy. Nasi serwisanci na bieżąco diagnozują wszelkie problemy, wymaga to jednak sporej precyzji zarówno przy demontażu jak i montażu poszczególnych podzespołów. Czasem to nawet kilkadziesiąt śrubek do wykręcenia!

Tacka ociekowa – DeLonghi

Tacka ociekowa w każdym ekspresie pełni bardzo ważną funkcję. To właśnie tu trafia nadmiar wody z zaparzania kawy, to właśnie tutaj trafiają resztki zaparzanej kawy oraz tak zwane klocki, wytłoki zmielonej kawy…

Tacka ociekowa – czyszczenie

Każdy element ekspresu ma ogromne znaczenie, mowa tutaj nie tylko o elementach kluczowych systemu zaparzania. Liczy się przecież również estetyka i wygoda użytkowania. Zalegający osad, olej kawowy, drobinki zmielonej kawy mogą być problematyczne. Czasem ten zalegaj…

Czyszczenie wylewki – Saeco

Nie od dziś wiadomo, że dbanie o ekspres do kawy to podstawa jeśli chodzi o smak kawy ale również sprawne działanie całego systemu. Czasem zanieczyszczenia potrafią doprowadzić do bardzo kosztownych napraw. Zapchane przewody, niedrożny zaparzacz…

Renowacja ekspresu DeLonghi odc. 2

Tym razem zabieramy się za czyszczenie komory zaparzacza, tacek ociekowych i całej reszty. Sporo tu zalegającego kamienia i osadów kawowych. Specjalne środki, pędzelek i jedziemy z tematem. Oczywiście nie obejdzie się również bez ciep…