Ekspres robi mało kawy?

by

Ekspresy ciśnieniowe, zarówno te nowoczesne, jak i nieco starsze to wbrew pozorom skomplikowane urządzenia. Woda płynąca z pojemnika musi pokonać długą drogę, na której oczywiście jest wiele przeszkód i utrudnień. Wężyki silikonowe, zarówno te zbrojone, jak i nie spełniają tutaj kluczową rolę. Odpowiednie połączenia, opaski uszczelniające grają niebagatelną rolę. W przypadku nowych urządzeń nie ma mowy o wyciekach, co innego jeśli nasz ekspres ma już kilka a czasem nawet kilkanaście lat. W takich przypadkach trzeba się liczyć z pewnymi nieszczelnościami, które ograniczają dopływ gorącej wody do zaparzacza. W efekcie przy niewielkim espresso otrzymujemy zaledwie łyk pysznego napoju. Tu warto zwrócić uwagę również na stan uszczelek i oringów, które odpowiadają za większość procesów ciśnieniowych. To naprawdę wysokociśnieniowe urządzenia, dlatego każdy element musi być maksymalnie szczelny.

Zadbaj o stan połączeń wodnych/ciśnieniowych ekspresu!

W przeciwnym wypadku woda trafia nie do zaparzacza a do tacki ociekowej. My otrzymujemy dużo mniej kawy i coraz częściej jesteśmy proszeni o opróżnienie zbiorniczków w tacce. Jak w każdym przypadku, tak i tutaj większość zależy od naszych obserwacji i stałej kontroli maszyny. Jeśli z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień obserwujemy częstsze opróżnianie, to znak, że z naszym ekspresem kawowym coś jest nie tak. W takich sytuacjach trzeba szybko reagować.

Mniejsza ilość wydobywającej się kawy z ekspresu ciśnieniowego

Nasza własna obserwacja i okresowe przeglądy to połowa sukcesu jeśli chodzi o wieloletnie użytkowanie ekspresu do kawy. Tak naprawdę od wielu lat wiele zależy od Was samych!

Biorąc pod uwagę te wszystkie argumenty, warto zadbać o ekspres kawowy wcześniej! Odpowiednia konserwacja, czyszczenie, przeglądy wbrew pozorom ograniczają nasze wydatki. Naszym zdaniem takich okresowych przeglądów powinniśmy dokonywać raz ro roku. Oczywiście wszystko zależy od intensywności eksploatacji, jakości wody i wielu innych czynników.

Wieloletnie użytkowanie, brak odpowiedniej konserwacji może być źródłem wielu problemów z prawidłowym działaniem ekspresu kawowego. Warto o tym pamiętać podczas eksploatacji urządzenia.

W naszej codziennej pracy serwisowej spotykamy się z wieloma przypadkami braku wypływu odpowiedniej ilości kawy. Nasi serwisanci na bieżąco diagnozują wszelkie problemy, wymaga to jednak sporej precyzji zarówno przy demontażu jak i montażu poszczególnych podzespołów. Czasem to nawet kilkadziesiąt śrubek do wykręcenia!

Mała uszczelka, wielka zmiana

Kolejna naprawa i kolejny baaardzo widoczny efekt działania ekspresu do kawy. Tym razem ekspres do kawy marki Krups. Po wymianie oringów uszczelniających tło oraz uszczelki dolnej tłoka efekt jest porażający. To co obecnie…

Philips – zaparzacz ekspresu do kawy

Nie od dziś wiadomo, że każdy ekspres do kawy pracuje w trudnych warunkach. Drobinki zmielonej kawy, woda, wilgoć – to wszystko w połączeniu z wysoką temperaturą zaparzania może powodować problemy. Tym razem przedstawiamy Wam stan zaledwie dwuletniego ekspresu…

Tacka ociekowa – DeLonghi

Tacka ociekowa w każdym ekspresie pełni bardzo ważną funkcję. To właśnie tu trafia nadmiar wody z zaparzania kawy, to właśnie tutaj trafiają resztki zaparzanej kawy oraz tak zwane klocki, wytłoki zmielonej kawy…

Tacka ociekowa – czyszczenie

Każdy element ekspresu ma ogromne znaczenie, mowa tutaj nie tylko o elementach kluczowych systemu zaparzania. Liczy się przecież również estetyka i wygoda użytkowania. Zalegający osad, olej kawowy, drobinki zmielonej kawy mogą być problematyczne. Czasem ten zalegaj…